Konyak, Cognac
A Cognac, (magyar nevén konyak) egy tölgyfahordóban érlelt, francia borpárlat. Nevét a franciaországi Cognac város borvidékéről kapta. Előállítása évszázadok óta változatlan keretek között zajlik, ugyanis nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelniük a termelőknek, hogy az általuk készített nedűt cognac-nak hívhassát.
Nem csoda, hogy egy elég nemes és speciális italról beszélünk, ugyanis már az előállítási mód is nagyon fegyelmezett keretek között zajlik. A cognac korát a keverékben szereplő legfiatalabb összetevő kora határozza meg. Ezek alapján három minőségi kategóriát határozhatunk meg a cognac-ok között. VS (Very Special - nagyon különleges), VSOP (Very Superior Old Pale - nagyon kitűnő régi cognac) és XO (Extra Old - rendkívül régi).
Nem kérdés, hogy mind megjelenésében, mind ízélményben egy nagyon összetett italt kostolhatunk, ha cognak fogyasztásra adjuk a fejünket! Fogyaszd egészséggel!