Rum
Egy korty kalózkodás!
Egy ital, mely megtestesíti a karibi világ minden aromáját! A rum a nádcukorgyártáskor fennmaradt melaszból, vagy közvetlenül a cukornád levéből erjesztett és lepárolt égetett szesz. A párlatot leggyakrabban tölgyfa hordókban érlelik, és alkalmanként karamellel színezik. Általában 37,5–60% közötti alkoholtartalommal palackozzák. A világ rumtermelésének központja a Karib-térségben és Latin-Amerikában található.
Ízesítésük, érlelésük és előállításuk szerint általában 4 féle rumot különböztetnek meg a spanyol nyelverületen, illetve Amerikában: fehér rum, arany rum, fekete rum és fűszeres rum.
Fogyasztása leginkább koktélok alapanyagaként terjedt el, de léteznek hosszabban érlelt, felső kategóriás rumok is, melyeket a whiskeyhez hasonlóan jégre töltve, magában ajánlott fogyasztani!