Tequila
Egy korty Mexicó!
A tequila egy mexikói eredetű égetett szesz, melyet a kék agávé cukorban gazdag tövéből erjesztenek és párolnak. Nevét származási helyéről (Tequila város) kapta. A mexicói törvények értelmében csak Jalisco államban és 56 egyéb községben állítható elő, így az egész világon, köztük Amerikában és Európában is csak mexicói párlatok forgalmazhatók tequila néven. Érlelés szerint 5 fajta tequilát különböztetünk meg: blanco (fehér), oro (arany), reposado (pihentetett), anejo (érlelt) és extra-anejo (különösen sokáig érlelt). Ízvilágában a blanco változatokban az agávé nyers íze dominál, míg a reposado és añejo íze lágyabb, enyhébb és összetettebb.
Mexicóban hivatalosan tisztán fogyasztják a tequilát, míg a világ már részein a blanco változatát általában sóval és citrommal, míg az oro változatát naranccsal és fahéjjal fogyasztják.